tazmin ~ تضمین
Osmanlıca İmla Lügati - tazmin ~ تضمین maddesi. Sayfa: 275 - Sira: 39
1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,tazmin maddesi. tazmin osmanlica yazılışı, tazmin osmanlıca imla klavuzu, tazmin Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, tazmin nasıl yazılır, tazmin arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu
1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, تضمین tazmin ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
tazmin ~ تضمین güncel sözlüklerde anlamı:
TAZMiN ::: Kefil olmak. * Zarar verdiği kimsenin zarar ve ziyanını ödemek. * Edb: Başkasına ait bir mısra veya beyti intihâl ve tevârüd olmaksızın kendi şiirine alma san'atı. * Bir şeyi bir şeye dâhil etmek. * Zararı ödetmek.
tazmin ::: (a. i. zımn, zımân'dan c. : tazmînât) : 1) sebebolunan zarar ve ziyanı ödeme; zarar ve ziyan ödeme. 2) ed. başkasına âit olan bir mısra veya beyti isim tasrih ederek veyaetmiyerek intihal ve tevârüd olmaksızın kendi şiirine alma san'atı.
tazmin ::: zararı ödeme.
TAZMiN ::: Çeşitli kimselerden aldığı haram malları birbirleri ile veya kendi helâl malı ile yâhut kendinde emânet bulunan mallar ile karıştırırsa ve bunları birbirlerinden kolayca ayıramazsa, bu karışımlar kendi mülkü olur. Bu karışımlara mülk-i habîs (temiz olmayan) denir. Haram malları ayırabilirse kendilerini, sâhiplerine veya bunların vârislerine (mîrâsçılarına) vermesi, ayıramaz ise tazmîn etmesi lâzım olur. Tazmînden sonra habîs (pis) karışımı kullanması mubâh olur (ve zekâtını vermesi lâzım olur). Sâhibini bildiği hâlde, tazmîn etmeden evvel kullanamaz ve sadaka ve hediye veremez ve zekât nisâbına katması lâzım olmaz. Sâhiplerini vârislerini bilmiyorsa, haram malın ve habis karışımın hepsini sadaka vermesi vâcib olur. Sâhibi sonra ortaya çıkarsa, kendisine tazmîn etmesi de lâzım olur. (İbn-i Âbidîn)
Tazmin ::: Bir şairin, bir mısra veya bir beytin bir başka şairce kullanılması. Divan edebiyatı nazım türüdür. Tazmin edilen mısra veya beytin sahibinin zikri şarttır. Tazmin eden şair, şiiri herhangi bir nazım şekline tamamlar ve aldığı sahibini belirtir. Örnek: Recaizade Ekremin şiirini tanzim:
Sanırım ismini kuşlar heceler
Seni söyler bana dağlar dereler
Su çağıldar kuzular kırda meler
Seni söyler bana dağlar dereler
Hep seni aşkın eserken serde
Hüsn ü ânın görünür her yerde
Gezdiğim duygulu vâdilerde
Seni söyler bana dağlar dereler
Yahya Kemal Beyatlı
tazmin ::: zararı karşılama , zararı ödeme , kefil olmak , zarar verdiği kimsenin zarar ve ziyanını ödemek , edb: başkasına ait bir mısra veya beyti intihal ve tevarüd olmaksızın kendi şiirine alma san'atı , bir şeyi bir şeye dahil etmek , zararı ödetmek
tazmîn ::: zarar ödeme , tazminat verme
tazmîn ::: zarar ödeme
tazmîn ::: tazminat verme
tazmîn ::: zarar karşılama
tazmîn ::: bir başka şaire ait beyti sahibinin adını da bildirerek kendi şiirinde kullanma
tazmin ::: (a. i. zımn, zımân'dan c. : tazmînât) 1) sebebolunan zarar ve ziyanı ödeme; zarar ve ziyan ödeme. 2) ed. başkasına âit olan bir mısra veya beyti isim tasrih ederek veyaetmiyerek intihal ve tevârüd olmaksızın kendi şiirine alma san'atı.
TAZMİN :::