niyâbet ~ نیابت
Osmanlıca İmla Lügati - niyâbet ~ نیابت maddesi. Sayfa: 215 - Sira: 38
1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,niyâbet maddesi. niyâbet osmanlica yazılışı, niyâbet osmanlıca imla klavuzu, niyâbet Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, niyâbet nasıl yazılır, niyâbet arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu
1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, نیابت niyâbet ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
niyâbet ~ نیابت güncel sözlüklerde anlamı:
NiYABET ::: Nâiblik, vekillik. Kadı vekilliği.
niyabet ::: (a. i.) : 1) nâiblik, vekâlet, vekillik. 2) kadı vekilliği, kadılık.
NiYaBET ::: 1.Vekillik.
Allahü teâlâ bir hac ile üç kişiyi Cenet'e koyar. 1) Vasiyet edeni, 2)Vasiyeti yerine getireni, 3) Niyâbeten hacca gideni. (Hadîs-i şerîf-İhyâ)
Hac gibi, hem mâlî ve hem bedenî olan ibâdette, bir kimsenin malı olur fakat hac etmeye gücü yetmemesi (âcizlik) ve devamlı özürlü olması hâlinde niyâbet câiz, gücü ve kuvveti varken niyâbet câiz değildir. (M. Zihni Efendi)
Kıyâmet günü hesâba çekileceklerin ilki kâdılardır. Niyâbet makâmında olanların bâzı hasletleri olması lâzımdır. Yaptığı işi sevmesi, sağlam görüşlü ve azimli olması, gâfil bulunmaması, doğruluktan ayrılmayıp ciddî olması, âcizlik, yumuşak olması, israf etmeden cömert olması, siyâset ve idâresi ilme dayanması, adâletli ve affı çok olması lâzımdır. (Seyyid Alizâde)
Niyabet :::
- Naiplik.
niyâbet ::: vekillik , naiplik
Niyabet ::: Toplu mahkemelerde bir hakimin,mahkemenin yetki alanı içerisinde;ancak duruşma salonu dışında yapacağı işlemleri mahkeme adına yapmakla görevlendirilmesidir.
niyâbet ::: naiplik
niyâbet ::: vekillik
niyabet ::: (a. i.) 1) nâiblik, vekâlet, vekillik. 2) kadı vekilliği, kadılık.
Niyâbet ::: Vekillik;
Niyâbet ::: Vekillik;
niyabet :::
NİYABET :::