murad ~ مراد
Osmanlıca İmla Lügati - murad ~ مراد maddesi. Sayfa: 197 - Sira: 17

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,murad maddesi. murad osmanlica yazılışı, murad osmanlıca imla klavuzu, murad Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, murad nasıl yazılır, murad arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu
1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, مراد murad ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
murad ~ مراد güncel sözlüklerde anlamı:
MURAD ::: İstenerek, ümid ederek beklenen. Arzu edilen şey. * Gâye. Maksad. Emel.
murâd ::: (a. i. revd'den) : 1) arzu, istek, dilek. 2) maksat, meram. Lâfzı murâd : mânâsı için değil, lâfzı için söylenmiş söz : "tenbel bir çocuğa mektep talebesi demek" gibi. murâd-ı hakk : Allah'ın isteği. 3) erkek adı.
murâd ::: arzu, istek, dilek.
MURaD ::: Sizden biriniz sefere çıkmak murâd ettiğinde kardeşlerine (vedâ edip) selâm versin. Zîrâ Allah onların duâları sebebi ile o kimsenin hayrını artırır. (Hadîs-i şerîf-İbn-i Mâce)
Allah, bir kula zilleti murâd ettiğinde, ona malını, binâda, suda ve çamurda harcatır. (Hadîs-i şerîf-Râmûz-ül-Ehâdîs)
İlim öğrenmeli ve faydalı işler yapmalıdır. Ahlâkı bozan kitapları okumamalı, zararlı yayınlardan uzak durmalıdır. İyi huyların faydaları ve haramların zararları ve Cehennem'deki azâbları hep hatırlanmalıdır. Mâl, mevki arkasında koşanlardan hiçbiri murâdına kavuşamamıştır. Malı, mevkiyi hayr için arayan ve hayır işlerinde kullanan rahata huzûra kavuşmuştur. (Hâdimî)
2. Tasavvuf yolunda bulunanlardan çalışmadan Allahü teâlânın yardım ve dilemesi ile yüksek makâmlara kavuşanlar. İctibâ (çekilenler, istenenler) yolunun sâlikleri, yolcuları.
Murâd olunanların başı ve sevilenlerin önderi Muhammed aleyhisselâmdır. (İmâm-ı Rabbânî)
Tasavvuf yolunda bulunanlar ya mürîd olurlar, ya murâd olurlar. Mürîdler; Allahü teâlâya yakınlık derecelerine ulaşmak için riyâzetler ve mücâhedeler çekerler (nefsin isteklerinden kaçınıp istemediklerini yapmaya çalışırlar). Murâdları ise, nazlı nazlı okşıyarak götürürler ve sıkıntı çektirmeden yakınlık derecelerine ulaştırırlar. (Şihâbüddîn Sühreverdî)
Murâd olanlar sevilirler, dâvetlidirler, çekilirler ve yükseltilirler. Onun için murâdlar çok kıymetlidirler. Murâd olanların başı ve sevilenlerin önderi Muhammed aleyhisselâmdır. (Ali Sincârî)
murâd ::: arzu , istek
murâd ::: istek
murâd ::: arzu
murâd ::: (a. i. revd'den) 1) arzu, istek, dilek. 2) maksat, meram. Lâfzı murâd : mânâsı için değil, lâfzı için söylenmiş söz :
MURAD :::