medenî ~ مدنی
Osmanlıca İmla Lügati - medenî ~ مدنی maddesi. Sayfa: 184 - Sira: 1
1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,medenî maddesi. medenî osmanlica yazılışı, medenî osmanlıca imla klavuzu, medenî Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, medenî nasıl yazılır, medenî arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu
1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, مدنی medenî ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
medenî ~ مدنی güncel sözlüklerde anlamı:
MEDENi ::: Faziletli, terbiyeli, kibâr. * Medineli. Şehirli. * Kur'an-ı Kerimin Medine şehrinde nâzil olan âyet ve sureleri.
medenî ::: terbiyeli, kibar, şehirli.
MEDENi ::: İnsan medenî olarak yaratılmıştır. Hayvanlar medenî yaratılmadı. Şehirde birlikte yaşamağa mecbûr değildirler. İnsan, nâzik zayıf yaratıldığı için, pişmemiş yemek yiyemez. Gıdâ elbise ve binânın hazırlanması lâzımdır. Yâni san'atlara ihtiyâcı vardır. Bunun için de araştırmak, düşünmek, tedkîk etmek (incelemek), tecrübe yapmak (denemek) ve çalışmak lâzımdır. Fen ve san'at, insanlığa yaratılış îcâbı lâzımdır. (Kınalızâde Ali Efendi)
2. Medîne'de nâzil olan âyet-i kerîmeler ve sûreler.
Kur'ân-ı kerîmdeki sûrelerin seksen yedisi Mekkî (Mekke'de nâzil oldu, indi), yirmi yedisi Medenî'dir. (Übeyd bin Ka'b)
Kur'ân-ı kerîmdeki hudûd (cezâlar) ve mîrâs paylarını (ferâizi) bildiren sûrelerle, kafirlerle cihâda izin veren ve cihâd (muhârebe) hükümlerini bildiren ve münâfıklardan bahseden sûreler Medenî'dir. (Zerkeşî)
Medeni :::
- Kentlileşmiş, kırsallıktan kurtulmuş, uygar
Örnek: Orada medeni bir insan gibi yaşamak, hasılı oraya yerleşmek istiyordu. Y. K. Beyatlı
medenî ::: şehirli , terbiyeli , kibar
medeni ::: faziletli , terbiyeli , kibar , medineli , şehirli , kur'an-ı kerimin medine şehrinde nazil olan ayet ve sureleri
medenî ::: şehirli
medenî ::: uygar
medenî ::: görgülü
medenî ::: Medineli
medeni ::: kültürel, uygar
medenî ::: uygar
MEDENİ :::