Çağdaş Sözlük

kefen ~ کفن

Osmanlıca İmla Lügati - kefen ~ کفن maddesi. Sayfa: 146 - Sira: 54

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,kefen maddesi. kefen osmanlica yazılışı, kefen osmanlıca imla klavuzu, kefen Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, kefen nasıl yazılır, kefen arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, کفن kefen ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

kefen ~ کفن güncel sözlüklerde anlamı:

kefen ::: (a. i. c. : ekfân) : ölüyü sardıkları bez.

KEFEN ::: Âdem aleyhisselâm vefât edince, melekler Cennet'ten hanût ve kefen getirdiler. Su ve sedr yaprağı ile yıkadılar. Üçüncüsünde kâfûr koydular. Üç kefen ile kefenlediler. Namazını kıldılar. Lahd yaptılar. Defn ettiler. Sonra çocuklarına dönerek; "Ey Âdemoğulları! Ölülerinize böyle yapınız" dediler. (Hadîs-i şerîf-Fetevâ-i Fıkhıyye)

Kefen, erkek için üç, kadın için beş parçadır. Erkeğin kefeni; izâr (genişliği bir metreden fazla baştan ayağa kadar olan bez parçası), kamîs (entâri gibi uzun gömlek) ve lifâfe (başı ve ayakları geçecek uzunlukta, baş üstünden ve ayak altından uçları büzülüp bezle bağlanan kısım). Kadınların kefeni ise, kamîs, îzâr, lifâfe, himâr (baş örtüsü) ve göğüs bezidir. (Zeylâî)

Kefenin, meyyitin (ölenin) kendi helâl malından olması, başkasının vermesinden daha iyidir. Diri iken helâl kefen hazırlamak iyidir. (Halebî)

Sâlihlerin, velîlerin çamaşırından, elbisesinden kefen yapmak veya kefen içine bunlardan yüzüne göğsüne koymak faydalıdır. (S. Abdülhakîm Arvâsî)

Bir kefendir âkıbet sermâye-i bây u fakîr
Varlığa mağrur olan mecnûn değil de, yâ nedir.

(Lâ Edrî)

Kefen :::


  1. Ölünün gömülmeden önce sarıldığı beyaz bez, yakasız gömlek, yakasız mintan
    Örnek: Gül değil, arkasında kanlı kefen / Sen misin, sen misin garip vatan? N. Kemal

kefen ::: (a. i. c. : ekfân) ölüyü sardıkları bez.