Çağdaş Sözlük

iksir ~ اكسیر

Osmanlıca İmla Lügati - iksir ~ اكسیر maddesi. Sayfa: 120 - Sira: 38

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,iksir maddesi. iksir osmanlica yazılışı, iksir osmanlıca imla klavuzu, iksir Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, iksir nasıl yazılır, iksir arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, اكسیر iksir ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

iksir ~ اكسیر güncel sözlüklerde anlamı:

iKSiR ::: Çok te'sirli, her derde devâ sayılan mevhum cisim. Bir şeyin olmasına veya hastanın iyileşmesine sebeb olan ehemmiyetli madde. * Tıb: Oldukça şekerli ve kolayca alınabilen bir ilâç. * Eski kimyada: (Bazılarının söylediğine göre) kıymetsiz madenleri ve sair şeyleri altuna tebdile ve bütün hastalıkları gidermeye vesile olan ve öyle te'sirli farzedilen ilâç.

iksir ::: (a. i.) : 1) ortaçağ kimyacılarının, çok te'sirli olduğuna ve herhangi bir mâdeni altın yapacak kadar kuvvetli bir hassası bulunduğuna inandıkları bir madde. 2) te'sirli, yarar şurup. 3) biricik şifâ, en te'sirli sebep.

iksir ::: çok tesirli ilaç.

İksir :::


  1. Hayatı ölümsüzleştirme, madenleri altına çevirme vb. olağanüstü etkileri olduğuna inanılan sıvı
    Örnek: İşte şimdi damarlarımda bu iksirin alevleri dolaşıyor. H. R. Gürpınar

  2. İç ferahlatıcı ilaç veya içki.

  3. Aşk ilham eden büyülü içki.

iksîr ::: olağanüstü etkileri olan şurup

iksir ::: tesirli ilaç , çok tesirli ilaç , çok te'sirli , her derde deva sayılan mevhum cisim , bir şeyin olmasına veya hastanın iyileşmesine sebeb olan ehemmiyetli madde , tıb: oldukça şekerli ve kolayca alınabilen bir ilaç , eski kimyada: (bazılarının söylediğine göre) kıymetsiz madenleri ve sair şeyleri altuna tebdile ve bütün hastalıkları gidermeye vesile olan ve öyle te'sirli farzedilen ilaç

iksîr ::: ‬olağanüstü etkileri olan şurup

iksir ::: (a. i.) 1) ortaçağ kimyacılarının, çok te'sirli olduğuna ve herhangi bir mâdeni altın yapacak kadar kuvvetli bir hassası bulunduğuna inandıkları bir madde. 2) te'sirli, yarar şurup. 3) biricik şifâ, en te'sirli sebep.

İKSİR :::

Çok te'sirli, her derde devâ sayılan mevhum cisim. Bir şeyin olmasına veya hastanın iyileşmesine sebeb olan ehemmiyetli madde. * Tıb: Oldukça şekerli ve kolayca alınabilen bir ilâç. * Eski kimyada: (Bazılarının söylediğine göre) kıymetsiz madenleri ve sair şeyleri altuna tebdile ve bütün hastalıkları gidermeye vesile olan ve öyle te'sirli farzedilen ilâç.