ihtikâr ~ احتكار
Osmanlıca İmla Lügati - ihtikâr ~ احتكار maddesi. Sayfa: 119 - Sira: 42
1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,ihtikâr maddesi. ihtikâr osmanlica yazılışı, ihtikâr osmanlıca imla klavuzu, ihtikâr Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, ihtikâr nasıl yazılır, ihtikâr arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu
1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, احتكار ihtikâr ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
ihtikâr ~ احتكار güncel sözlüklerde anlamı:
iHTiKAR ::: Hor ve hakir görmek. Hakarete katlanmak.
iHTiKaR ::: Bir şeyi kıymetlensin diye saklamak. * Ist: İnsanların veya ehlî hayvanların yiyeceklerine âit şeylerin satış kıymetleri yükselsin diye kırk gün kadar saklamak. Böyle yapan kimseye muhtekir denir. * Vurgunculuk, bozgunculuk. (Bak: Muhtekir)
ihtikar ::: (a. i. hakâret'den) : 1) hor, hakir görme. 2) hakarete katlanma.
ihtikar-ı nefs ::: nefsini hor görme.
ihtikâr ::: (a. i.) : halkın, yiyecek ve içecek gibi zarurî ihtiyaçlarını ucuz ucuz toplayıp, fırsat bulunca pahalı pahalı satma, vurgunculuk, boğuntu, madrabazlık.
ihtikâr ::: malı kıymetlensin diye saklama.
iHTiKaR ::: Bir kimse gıdâ maddelerini kırk gün ihtikâr ederse, Allahü teâlâ ona darılır. O, Allahü teâlâyı saymamış olur. (Hadîs-i şerîf-Zevâcir)
Çalışıp kazanan rızıklanmıştır. İhtikâr yapan ise lânetlenmiştir. (Hadîs-i şerîf-Kimyây-ı Seâdet)
İhtikâr haram olup, yapan mel'ûndûr. İhtikârın haramlığı müslümanlara zararlı olduğu içindir. Çünkü gıdâ maddeleri, insanların ve hayvanların yaşayabilmesi için lâzımdır. (İmâm-ı Gazâlî)
Köylü, tarlasından aldığı gıdâ maddesini istediği zaman satabilir. Acele satması vâcib değildir. Fakat acele etmesi sevâbdır. Pahalı olunca satmayı düşünmesi çirkindir. İlâçlarda ve gıdâ maddesi dışında herkese lâzım olmayan şeylerde ihtikâr haram değildir. (İmâm-ı a'zam Ebû Hanîfe)
İhtikar :::
- Vurgunculuk, vurgun, spekülasyon.
ihtikâr ::: vurgunculuk , hakarete katlanmak , vurgun
ihtikâr ::: vurgun
ihtikâr ::: (a. i.) halkın, yiyecek ve içecek gibi zarurî ihtiyaçlarını ucuz ucuz toplayıp, fırsat bulunca pahalı pahalı satma, vurgunculuk, boğuntu, madrabazlık.
İHTİKAR :::
İHTİKÂR :::