cehd ~ جهد
Osmanlıca İmla Lügati - cehd ~ جهد maddesi. Sayfa: 39 - Sira: 44

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,cehd maddesi. cehd osmanlica yazılışı, cehd osmanlıca imla klavuzu, cehd Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, cehd nasıl yazılır, cehd arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu
1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, جهد cehd ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
cehd ~ جهد güncel sözlüklerde anlamı:
CEHD ::: Fazla çalışma. Güç ve kuvvetini sarfetme. İnsanın nefsine hâkim olması. * Azim, gayret, fedakârlık.* Takat.
cehd ::: (a. i.) : çalışma, çabalama.
Cehd-ü gayret, cehd ü ikdam ::: çok çalışma. (bkr : gayret, himmet, sa'y)
cehd ::: çaba, çabalama.
CEHD ::: İctihâd; insan gücünün yettiği kadar zahmet çekerek cehd etmek demektir. Yâni, Kur'ân-ı kerîmde ve hadîs-i şerîflerde sarîh ve açık bildirilmemiş hükümleri ve meseleleri, açık ve geniş anlatılmış meselelere benzeterek, meydana çıkarmak için cehd etmektir. Bunu ancak Peygamber efendimiz, O'nun Eshâbının hepsi ve diğer müslümanlardan ictihâd makâmına yükselen âlimler yapabilir. (Seyyid Abdülhakîm-i Arvâsî)
Akıllı kimse; dünyâ işini kanâat ile (ele geçenle yetinmekle), âhiret işini hırs ve acele ile, din işini ise ilim ve cehd ile yapar. (Ebû Bekr Merâgî)
Genç kardeşlerim! Benim yaşıma gelmeden evvel cehd ediniz, Yoksa benim gibi zayıflar ve benim gibi amel ve ibâdette kusûr edersiniz. (Sırrî-yi Sekâtî)
Sâlih (Allahü teâlânın râzı olduğu, beğendiği) insanlar derecesine ulaşmanın bir yolu da, rahatlık kapısını kapatıp, cehd ve gayret kapısını açmaktır... (İbrâhim bin Edhem)
cehd ::: çabalama , çalışma , gayret , çaba , azim
cehd ::: çalışma
cehd ::: çabalama
CEHD :::