Çağdaş Sözlük

beyâtî ~ بیاتی

Osmanlıca İmla Lügati - beyâtî ~ بیاتی maddesi. Sayfa: 28 - Sira: 12

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,beyâtî maddesi. beyâtî osmanlica yazılışı, beyâtî osmanlıca imla klavuzu, beyâtî Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, beyâtî nasıl yazılır, beyâtî arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, بیاتی beyâtî ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

beyâtî ~ بیاتی güncel sözlüklerde anlamı:

beyâtî ::: (f. i.) : müz. Türk müziğinin en eski makamlarından olup, hâlâ kullanılmakta ve çok kullanılmış bir makamdır. Bu makam, uşşak dörtlüsüne pûselik beşlisi ilâvesinden meydana gelen (V T 2) ve Türk müziğinin 5 numaralı basit makamı olan uşşak'ın inici şeklidir. Uşşak gibi dügâh [lâ perdesinde durur ve güçlüsü neva] re dir. Bu güçlü perdesinin uşşak'dan daha ehemmiyetli olarak kullanılması ve ekseriya bu perdeden başlıyarak bestekârların bir hicaz geçkisi yapmış olmaları, makamın yapısiyle alâkalı değildir. Uşşak'dan farkı, tiz perdelerden başlaması, bu perdelerde gezinerek inici bir şekilde karar etmesidir. Donanımına uşşak gibi si için bir koma bemolü konulur. Niseb-i şerife'si 8 dir. Orta sekizlideki sesleri şöyledir (peşten tîze doğru) : dügâh, segah, çargâh, hüseynî, acem, gerdaniye, muhayyer. Beyâtî, uşşak kadar ruha huzur verici değildir. Uşşak'ın tasavvufî ve felsefî karakterine mukabil beyâtînin biraz hüzne kaçan bir karakteri vardır.

beyâtî ::: (f. i.) müz. Türk müziğinin en eski makamlarından olup, hâlâ kullanılmakta ve çok kullanılmış bir makamdır. Bu makam, uşşak dörtlüsüne pûselik beşlisi ilâvesinden meydana gelen (V T 2) ve Türk müziğinin 5 numaralı basit makamı olan uşşak'ın inici şeklidir. Uşşak gibi dügâh [lâ perdesinde durur ve güçlüsü neva] re dir. Bu güçlü perdesinin uşşak'dan daha ehemmiyetli olarak kullanılması ve ekseriya bu perdeden başlıyarak bestekârların bir hicaz geçkisi yapmış olmaları, makamın yapısiyle alâkalı değildir. Uşşak'dan farkı, tiz perdelerden başlaması, bu perdelerde gezinerek inici bir şekilde karar etmesidir. Donanımına uşşak gibi si için bir koma bemolü konulur. Niseb-i şerife'si 8 dir. Orta sekizlideki sesleri şöyledir (peşten tîze doğru) : dügâh, segah, çargâh, hüseynî, acem, gerdaniye, muhayyer. Beyâtî, uşşak kadar ruha huzur verici değildir. Uşşak'ın tasavvufî ve felsefî karakterine mukabil beyâtînin biraz hüzne kaçan bir karakteri vardır.