Çağdaş Sözlük

te'vil ~ تأويل

Osmanlıca İmla Lügati - te'vil ~ تأويل maddesi. Sayfa: 284 - Sira: 46

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,te'vil maddesi. te'vil osmanlica yazılışı, te'vil osmanlıca imla klavuzu, te'vil Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, te'vil nasıl yazılır, te'vil arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, تأويل te'vil ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

te'vil ~ تأويل güncel sözlüklerde anlamı:

TE'ViL ::: (Tef'il veznindendir) Bir nesneye redd ve irca' etmek. Döndürmek. Te'vil kelimesi, bazı müfessirlere göre, rücu' mânasına olan "Evl: " den alınmıştır. Müfessirlerce: Bir âyet-i kerimenin mânasını bir nesneye irca' ile beyan etmektir. Bazılarınca da (Evvel: ) lâfzından alınmış olup kelâmı evveline sarf ve irca' eylemektir. Bazılarınca da hükümet ve siyaset mânasına olan (İyalet: ) den alınmıştır ki, te'vil eden kimse, zihin ve fikrini kelâmdaki sırrın tetebbuuna taslit etmekten ibarettir ki, kelimeden maksud olan mâna zâhir ve söyleyenin muradı aşikâr ola. Tefsir ve te'vil beynindeki fark ise: Tefsir: Nüzul-ü âyetin sebebinden bahs ve lügat cihetinden kelâmın mevzuuna müteallik maddeye mübâşerettir. Te'vil ise: Âyetlerin sırlarını ve istar-ı kelimatı (kelimeler perdesini ve zarını) inceden inceye araştırmak ve âyetin mâna ihtimâllerinin birini tâyin etmekten ibarettir ki, muhtelif vecihlere muhtemel olan âyetler olur. Kur'anın anlaşılmasında birinci mertebe tenzil, ikinci mertebe te'vildir.Te'vil, bundan başka "rüya tâbir etmek" mânasına gelir ve "hoş kokulu bir nebat" adıdır. (Kamus Tercemesi)

te'vîl ::: (a. i. meâl'den. c. : te'vîlât) : sözü çevirme, söze ayrı mânâ vermiye kalkışma.

te'vîl-i akd ::: fık. bilinmeden satın alınan bir gasbedilmiş malın meşru sahibi çıkarak geri almıya teşebbüs etmesi hâlinde önceden tasarruf edenin ücret vermemek için : "bu malı ben satın aldım" demesi.

te'vîl-i mîlk ::: fık. muris (miras bırakan) tarafından satın alınan bir gasbedilmiş malın sahibi çıkarak geri almıya teşebbüs etmesi hâlinde, mirasçının ücret vermemek için : "bu mal benim miras kalmış malımdır" demesi.

te'vîl-i Kur'ân ::: Kur'ân-ı Kerîm'e sarahatten hâriç mânâ verme.

te'vîl ::: yorumlama , başka bir yorum getirme

te'vil ::: yorum yapma , bilinen anlamından başka bir anlamda yorumlama. başka anlam verme , (tef'il veznindendir) bir nesneye redd ve irca' etmek , döndürmek , te'vil kelimesi , bazı müfessirlere göre , rücu' manasına olan "evl: " den alınmıştır , müfessirlerce: bir ayet-i kerimenin manasını bir nesneye irca' ile beyan etmektir , bazılarınca da (evvel: ) lafzından alınmış olup kelamı evveline sarf ve irca' eylemektir , bazılarınca da hükümet ve siyaset manasına olan (iyalet: ) den alınmıştır ki , te'vil eden kimse , zihin ve fikrini kelamdaki sırrın tetebbuuna taslit etmekten ibarettir ki , kelimeden maksud olan mana zahir ve söyleyenin muradı aşikar ola , tefsir ve te'vil beynindeki fark ise: tefsir: nüzul-ü ayetin sebebinden bahs ve lügat cihetinden kelamın mevzuuna müteallik maddeye mübaşerettir , te'vil ise: ayetlerin sırlarını ve istar-ı kelimatı (kelimeler perdesini ve zarını) inceden inceye araştırmak ve ayetin mana ihtimallerinin birini tayin etmekten ibarettir ki , muhtelif vecihlere muhtemel olan ayetler olur , kur'anın anlaşılmasında birinci mertebe tenzil , ikinci mertebe te'vildir , te'vil , bundan başka "rüya tabir etmek" manasına gelir ve "hoş kokulu bir nebat" adıdır , (kamus tercemesi)

TE'VİL :::

(Tef'il veznindendir) Bir nesneye redd ve irca' etmek. Döndürmek. Te'vil kelimesi, bazı müfessirlere göre, rücu' mânasına olan "Evl: " den alınmıştır. Müfessirlerce: Bir âyet-i kerimenin mânasını bir nesneye irca' ile beyan etmektir. Bazılarınca da (Evvel: ) lâfzından alınmış olup kelâmı evveline sarf ve irca' eylemektir. Bazılarınca da hükümet ve siyaset mânasına olan (İyalet: ) den alınmıştır ki, te'vil eden kimse, zihin ve fikrini kelâmdaki sırrın tetebbuuna taslit etmekten ibarettir ki, kelimeden maksu