tasvir ~ تصویر
Osmanlıca İmla Lügati - tasvir ~ تصویر maddesi. Sayfa: 273 - Sira: 28
1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,tasvir maddesi. tasvir osmanlica yazılışı, tasvir osmanlıca imla klavuzu, tasvir Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, tasvir nasıl yazılır, tasvir arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu
1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, تصویر tasvir ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
tasvir ~ تصویر güncel sözlüklerde anlamı:
TASViR ::: Hiss ve mahsusata münhasır olan ifâde. * Bir şeyi söz veya yazı ile anlatmak. Resim yapmak. * Bir şeye şekil ve suret vermek. Resim. * Edb: Görebildiğimiz ve hissedebildiğimiz şeyleri bize gösterebilecek veya hariçte vücudu olmayan fakat hissedilen şeyleri duyurabilecek meleke.
tasvir ::: (a. i. sûret'den c. : tasvîrât,tesâvîr) : 1) resmini yapma. 2) resim; figür; portre, (bkz. : suret). 3) ed. yaziyle tarif etme, (bkz. : tavsif).
tasvîr-i hümâyûn ::: pâdişâhın resmi.
tasvîr-i mücessem ::: canlı resim.
tasvir ::: resmini yapma, resim, zihinde canlandırma.
TASViR ::: Hazret-i Âişe rivâyet ediyor (naklediyor): Odama, üzerinde tasvirler bulunan ince bir perde takmıştım. Resûlullah sallallahü aleyhi ve selem, seferden dönünce, perdeyi gördü ve birden rengi değişti. Daha sonra eliyle çekip çıkardı ve; "Kıyâmet günü en çok azâb görenler, Allahü teâlânın yarattığına benzeterek tasvîr yapanlardır" buyurdu. (Hadîs-i şerîf-Sahîh-i Buhârî, Sahîh-i Müslim)
Tasvîre tapınmak, onların fâide ve zarar yapacaklarına inanmak, şirk (Allahü teâlâya ortak, eş koşmak) çeşitlerinden biri olur. (Tahtâvî)
Tasvir :::
- Betimleme
Örnek: Bu, Salihli sokaklarında tasvire sığmaz bir kargaşalık ve vaveyla idi. M. Ş. Esendal - Betim.
- Resim.
- Gölge oyununun renkli, figürlerine verilen ad. Özellikle deve derisinden yapılanı iyi olur, ancak dana, manda, sığır derisinden de yapılır.
- Resim, figür.
- Yazıyla anlatma, betimleme.
tasvîr ::: resmetme , resim
tasvir ::: resmini yapma , resim
tasvîr ::: resmetme
tasvîr ::: resim
tasvîr ::: niteleme
tasvir ::: resim
TASVİR :::