şeyhülislam ~ شیخالاسلام
Osmanlıca İmla Lügati - şeyhülislam ~ شیخالاسلام maddesi. Sayfa: 265 - Sira: 23
1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,şeyhülislam maddesi. şeyhülislam osmanlica yazılışı, şeyhülislam osmanlıca imla klavuzu, şeyhülislam Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, şeyhülislam nasıl yazılır, şeyhülislam arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu
1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, شیخالاسلام şeyhülislam ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
şeyhülislam ~ شیخالاسلام güncel sözlüklerde anlamı:
şeyhülislâm ::: Osmanlılarda en büyük din görevlisi.
şEYHüLiSLaM ::: Osmanlı târihinde sadrâzam olmak için tahsîl aranmazdı. Fakat şeyhülislâm olmak, hattâ bunun ilk basamağı olan kâdılık, müftîlik ve müderrislik için bile, medreselerin en yükseğini bitirmiş olmak gerekirdi. (Osmanlı Târihi Ansiklopedisi)
Ebüssü'ûd Efendi, Kânûnî Sultan Süleymân Han ve İkinci Sultan Selîm'in saltanatları zamânında 30 sene şeyhülislâmlık yaptı. Osmanlı şeyhülislâmları arasında en çok bu makamda kalıp hizmeti geçen Ebüssü'ûd Efendi'dir. (Osmanlı Târihi Ansiklopedisi)
İbn-i Hacer-i Mekkî, yaşadığı asırda Ehl-i sünnet müslümanlarının gözbebeği oldu. Asrının şeyhülislâmı idi. Büyük âlim Seyyid Abdülhakîm-i Arvâsî onun için; "İbn-i Hacer-i Mekkî'nin sözleri, yazıları, dört mezhebde de hüccettir, seneddir" buyurdu. (M. Sıddîk Gümüş)
Şeyhülislam :::
- Osmanlı İmparatorluğu'nda, kabinede sadrazamdan sonra yer alan ve genellikle din işlerinden sorumlu olan üye.
şeyhülislâm ::: din işlerine bakan ilmiye sınıfının başı , osmanlı'da en yüksek rütbeli din adamı , osmanlılarda en büyük din görevlisi