Çağdaş Sözlük

sâlik ~ صالک

Osmanlıca İmla Lügati - sâlik ~ صالک maddesi. Sayfa: 241 - Sira: 4

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,sâlik maddesi. sâlik osmanlica yazılışı, sâlik osmanlıca imla klavuzu, sâlik Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, sâlik nasıl yazılır, sâlik arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, صالک sâlik ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

sâlik ~ صالک güncel sözlüklerde anlamı:

SaLiK ::: (Sülûk. dan) Bir yolda giden. Belli bir yol tutup giden. * Bir tarikat yolunda olan.

sâlik ::: (a. s. sülûk'den. c. : sâlikân, sâlikîn) : 1) bir yola giren, bir yolda giden, (bkz. : münselik). 2) bir tarikata girmiş bulunan, (bkz. : mürîd).

SaLiK ::: Şunu iyi bilmelidir ki, maksada kavuşmak için çalışan sâlikin hep şerîate, İslâmiyete uyması şarttır. Tasavvuf yolunda en önemli vazîfe olan zikr-i ilâhî (Allahü teâlâyı anmak) şerîatin emirlerinden biridir. İslâmiyet'in yasaklarından sakınmak da bu yolda lâzımdır. Farzları yapmak, sâlikin ilerlemesini kolaylaştırır. Tasavvuf yolunu iyi bilen ve sâlike yol gösteren âlim aramağı da dînimiz emretmektedir. (İmâm-ı Rabbânî)

Tasavvuf büyüklerinin rûhlarına Fâtiha ve salevât sevâbı göndererek onları, Allahü teâlâya kavuşmak için vesîle yapmalıdır. Zâhir (sûret) ve bâtın (kalb, ruh) saâdetlerine ancak onların güzel ahlâkına sarılmak ile kavuşulur. Başlangıçta olan sâliklerin kalbleri tasfiye bulmadan (temizlenmeden) önce evliyânın kabirlerinden feyz almaları güçtür. Bunun için Behâeddîn-i Buhârî hazretleri; "İslâm'ın güzel ahlâkına sâhib bir kimse ile olmak, evliyânın kabirleri ile olmaktan daha iyidir" buyurdu. (Mazhar-ı Cân-ı Cânân)

sâlik ::: bir yolu takip eden , tarikat mensubu

sâlik ::: ‬tarikat mensubu

sâlik ::: (a. s. sülûk'den. c. : sâlikân, sâlikîn) 1) bir yola giren, bir yolda giden, (bkz. : münselik). 2) bir tarikata girmiş bulunan, (bkz. : mürîd).

SÂLİK :::

(Sülûk. dan) Bir yolda giden. Belli bir yol tutup giden. * Bir tarikat yolunda olan