nedim ~ ندیم
Osmanlıca İmla Lügati - nedim ~ ندیم maddesi. Sayfa: 212 - Sira: 57

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,nedim maddesi. nedim osmanlica yazılışı, nedim osmanlıca imla klavuzu, nedim Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, nedim nasıl yazılır, nedim arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu
1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, ندیم nedim ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
nedim ~ ندیم güncel sözlüklerde anlamı:
NEDiM ::: (C.: Nedmân - Nüdemâ) Sohbet arkadaşı, meclis arkadaşı. * Tatlı konuşan. Güzel hikâye anlatan. * Büyük kişileri hikâye ve fıkralarıyla eğlendiren.
nedim ::: (a. i. c. : nedmân, nüdemâ) : 1) meclis arkadaşı, sohbet arkadaşı, (bkz. : hem-bezm, hem-sohbet). 2) s. büyükleri, fıkra ve hikayeleriyle eğlendiren. 3) s. güzel hikâye anlatan, tatlı konuşan. 4) erkek adı.
Nedîm ::: (a. h. i.) : Osmanlı şâirleri arasında en çok değer kazananlardan biridir. Adı Ahmed'dir. Sultan İbrahim zamanında kazasker bulunan Mustafa Efendi'nin torunudur. Mahmud Paşa mahkemesinde hâkimlik etmiştir. Meşhur Damat ibrahim Paşa'nın kitapçısı ve nedîmi idi. 1730 da ölmüş ve İstanbul'da Karaca Ahmed mezarlığına gömülmüştür. Dîvânı ile Sahâif-ül-ahbâr tercümesi olan "Müneccimbaşı târihi" başlıca eserlerindendir.
Nedim :::
- Arkadaş, yakın dost.
- Yüksek makamdaki kişileri hoş sözlerle, güzel fıkra ve hikâyelerle eğlendiren kimse.
- 1. Sohbet arkadaşı. 2. Güzel öykü anlatan, tatlı konuşan. 3. 18. yy.'ın ünlü Osmanlı şairi.
nedim ::: güzel hikaye anlatan
nedim ::: padişahların ve yüksek rütbeli devlet ricalinin sohbet arkadaşı
nedim ::: güzel hikaye anlatan
nedim ::: (a. i. c. : nedmân, nüdemâ) 1) meclis arkadaşı, sohbet arkadaşı, (bkz. : hem-bezm, hem-sohbet). 2) s. büyükleri, fıkra ve hikayeleriyle eğlendiren. 3) s. güzel hikâye anlatan, tatlı konuşan. 4) erkek adı.
Nedîm ::: (a. h. i.) Osmanlı şâirleri arasında en çok değer kazananlardan biridir. Adı Ahmed'dir. Sultan İbrahim zamanında kazasker bulunan Mustafa Efendi'nin torunudur. Mahmud Paşa mahkemesinde hâkimlik etmiştir. Meşhur Damat ibrahim Paşa'nın kitapçısı ve nedîmi idi. 1730 da ölmüş ve İstanbul'da Karaca Ahmed mezarlığına gömülmüştür. Dîvânı ile Sahâif-ül-ahbâr tercümesi olan
NEDİM :::