Çağdaş Sözlük

maktâ' ~ مقطع

Osmanlıca İmla Lügati - maktâ' ~ مقطع maddesi. Sayfa: 179 - Sira: 5

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,maktâ' maddesi. maktâ' osmanlica yazılışı, maktâ' osmanlıca imla klavuzu, maktâ' Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, maktâ' nasıl yazılır, maktâ' arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, مقطع maktâ' ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

maktâ' ~ مقطع güncel sözlüklerde anlamı:

MAKTA' ::: Kesilen yer, kat'edilen yer, kesinti yeri. * Uzun bir cismin enliğine kesildiği yerin görünüşü. * Edb: Her manzumenin, hususen gazellerin ve kasidelerin ilk beytine matla', son beytine makta' denir; makta'da şâirin ismi bulunur.

makta' ::: (a. i. kat'dan c. : makatı') : 1) kat'edilen, kesilen yer, bir şeyin, kesildiği yer, eski kamış kalemlerin yontulduktan sonra üzerine yatırılıp uçlarının kesildiği sert ağaçtan veya kemitken yapılma âlet. 2) mat. *kesit. 3) ed. bir gazel veya kasidenin son beyti.

mıkta' ::: (a. i.) : (bkz. : mıkatta').

makta ::: kesit

makta' ::: kesilen yer , kesinti yeri

makta ::: ‬kesim yeri

makta ::: kesit

makta' ::: (a. i. kat'dan c. : makatı') 1) kat'edilen, kesilen yer, bir şeyin, kesildiği yer, eski kamış kalemlerin yontulduktan sonra üzerine yatırılıp uçlarının kesildiği sert ağaçtan veya kemitken yapılma âlet. 2) mat. *kesit. 3) ed. bir gazel veya kasidenin son beyti.

mıkta' ::: (a. i.) (bkz. : mıkatta').

MAKTA' :::

Kesilen yer, kat'edilen yer, kesinti yeri. * Uzun bir cismin enliğine kesildiği yerin görünüşü. * Edb: Her manzumenin, hususen gazellerin ve kasidelerin ilk beytine matla', son beytine makta' denir; makta'da şâirin ismi bulunur

Diğer Osmanlıca Sözlüklerde: