isrâf ~ اسراف
Osmanlıca İmla Lügati - isrâf ~ اسراف maddesi. Sayfa: 126 - Sira: 18
1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,isrâf maddesi. isrâf osmanlica yazılışı, isrâf osmanlıca imla klavuzu, isrâf Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, isrâf nasıl yazılır, isrâf arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu
1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, اسراف isrâf ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
isrâf ~ اسراف güncel sözlüklerde anlamı:
iSRAF ::: Lüzumsuz yere harcamak. Malı ve parayı lüzumsuz yere sarf etmek. İhtiyacından fazla istihlâk etmek ve harcamak. * En lüzumlu aslî vazifeleri bırakıp en lüzumsuz veya zararlı şeylerle meşgul olarak ömrünü veya gençliğini boş yere harcamak.(Hâlik-ı Rahim, nev-i beşere verdiği nimetlerin mukabilinde şükür istiyor. İsraf ise; şükre zıttır, nimete karşı hasâretli bir istihfaftır. İktisad ise: nimete karşı ticaretli bir ihtiramdır. L.)(Bir lokma kırk paraya, diğer bir lokma on kuruşa... Ağıza girmeden ve boğazdan geçtikten so a birdirler. Yalnız, birkaç saniye ağızda bir fark var. Müfettiş ve kapıcı olan kuvve-i zâikayı taltif ve memnun etmek için birden ona gitmek, israfın en sefihidir. M.)
israf ::: (a. i. şeref den. c. : isrâfât) : gereksiz yere harcama, (bkz. : ibzâr, teb-zîr).
isrâf ::: gereksiz yere harcama.
iSRaF ::: Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyuruyor ki:
Ekini hasat ettiğiniz zaman fakirlerin hakkını verin ve isrâf etmeyin. Allahü teâlâ isrâf edenleri elbette sevmez. (En'âm sûresi: 141)
İstediğini ye, istediğini giyin! İnsanı yanlış yola götüren, isrâf ve tekebbürdür (büyüklenmedir). (Hadîs-i şerîf-Buhârî)
İsrâf, malı telef etmek, faydasız hâle getirmek, dîne ve dünyânın mübâh olan işlerine faydalı olmayacak şekilde sarf etmektir. Malı denize, kuyuya, ateşe ve elden çıkmasına sebeb olan yerlere atmak onu helâk etmektir ve isrâftır. (İmâm-ı Birgivî)
Başkasının malını telef etmek zulüm olur. Ödemek lâzım olur. Kendi malını helâk etmek, isrâf olur. Günâh işlemek için ve günâh işlenilmesi için verilen mal ve paralar da isrâf olur. (Abdülganî Nablüsî)
İsraf :::
- Gereksiz yere para, zaman, emek vb.ni harcama, savurganlık, tutumsuzluk
Örnek: ... israf ve sefahat içinde yaşamaya başlamıştı. Y. K. Karaosmanoğlu
isrâf ::: savurganlık
isrâf ::: savurganlık
israf ::: (a. i. şeref den. c. : isrâfât) gereksiz yere harcama, (bkz. : ibzâr, teb-zîr).
İSRAF :::