Çağdaş Sözlük

haşiv ~ حشو

Osmanlıca İmla Lügati - haşiv ~ حشو maddesi. Sayfa: 106 - Sira: 13

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,haşiv maddesi. haşiv osmanlica yazılışı, haşiv osmanlıca imla klavuzu, haşiv Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, haşiv nasıl yazılır, haşiv arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, حشو haşiv ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

haşiv ~ حشو güncel sözlüklerde anlamı:

HAşiV ::: (Bak: Haşv)

haşv ::: (a. i. c. : haşviyyât) : 1) minder, yastık gibi şeylerin içine doldurulan pamuk, kıtık, kuru ot. 2) kırılacak şeylerin arasına konulan saman ve şâire. 3) ed. uzun ve faydasız söz, dolma ve doldurma söz.

haşv-i kabîh ::: ed. söze çirkinlik veren fazlalık.

haşv-i melîh ::: ed. ibare arasında, cümle-i mutarıza, kabilinden bir söz karıştırma ve ikinci derecede bir mânâ ifâde etmektir.

haşv-i müfsid ::: ed. yalnız kalabalık etmekle kalmayıp mânâyı da anlaşılmaz bir hâle getiren.

haşv-i mutavassıt ::: ed. söze çirkinlik te, güzellik te vermiyen fazlalık.

Haşiv ::: (Haşv) Yazıda gereksiz söz bulunması. Eş anlamlı sözcüğü sık sık kullanmak, anlam için gerekli olmayan kelimeler bulundurmak, aynı fikri değişik kelimelerle tekrar etmek, aynı anlama gelen kelimeleri art arda söylemek, yazıya yabancı fikir ve hayal karıştırmak haşivdir. Eskiler seci, söz sanatları ve vezin için yazı veya şiire fazla söz katarlardı. Edebiyatımızda haşiv örnekleri çok fazladır. Ü (ve) edatıyla bağlanan eş anlamlı sözler sık sık kullanılmıştır. Örnek:
Ahd ü peyman, bey ü füruhi, ceng ü harb, etraf ü cevanib, feth ü küşad, ferid ü yekta, ilm ü irfan, medh ü sitayiş, sehl ü asan, vak ü zaman...

haşv ::: doldurulmuş , yararsız söz , kuru ot

haşiv ::: (bak: haşv)

haşv ::: ‬doldurulmuş

haşv ::: yararsız söz

haşv ::: kuru ot

haşiv ::: doldurma

HAŞİV :::

(Bak: Haşv