Çağdaş Sözlük

garâbet ~ غرابت

Osmanlıca İmla Lügati - garâbet ~ غرابت maddesi. Sayfa: 87 - Sira: 48

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,garâbet maddesi. garâbet osmanlica yazılışı, garâbet osmanlıca imla klavuzu, garâbet Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, garâbet nasıl yazılır, garâbet arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, غرابت garâbet ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

garâbet ~ غرابت güncel sözlüklerde anlamı:

GARABET ::: Yabancılık. Gariblik. * Tuhaflık. * Âcizlik, beceriksizlik. * Gizli olmak. Hilaf-ı âdet olmak. * Iraklık. * Edb: Ne demek olduğu herkesçe anlaşılmayacak kelime ve tabirlerin söz arasında kullanılması.

garabet ::: (a. i.) : 1) gariplik, tuhaflık. 2) ed. ne demek olduğu herkesçe anlaşılmıyacak kelime ve tâbirlerin söz arasında kullanılması. [Meselâ : mizacınız bugün mütenahnih midir, yoksa mütenahnah mıdır?].

garâbet ::: gariplik.

Garabet ::: Dilden düşmüş veya çok az kullanılıp henüz ayılmamış kelimelerin kullanılmasıyla meydana gelen fesahat bozukluğu. Böyle kelimeler için garib, vehşî isimlerinin kullanıldığı görülür.
Bu durum eski edebiyatta çok ortaya çıkardı. Şair ve yazarlar ya ustalık göstermek için ya da seci, kafiye zorlamalarından dolayı Arapça ve Farsça’dan işitilmedik kelimeler alarak kullanmışlardır.
Söylendikleri zaman uygun olan, ancak bugün terkedilmiş sözler garib-i hüsn, hiçbir devirde benimsenmemiş sözler de garib-i kubh diye adlandırılır.
Bir mecburiyet karşısında kullanılan garip kelimelere muvafık, zorunluluk olmadan kullanılanlara ise muhalif denir.

garâbet ::: gariplik

garabet ::: yabancılık , gariblik , tuhaflık , acizlik , beceriksizlik , gizli olmak , hilaf-ı adet olmak , ıraklık , edb: ne demek olduğu herkesçe anlaşılmayacak kelime ve tabirlerin söz arasında kullanılması

garâbet ::: ‬gariplik

garabet ::: (a. i.) 1) gariplik, tuhaflık. 2) ed. ne demek olduğu herkesçe anlaşılmıyacak kelime ve tâbirlerin söz arasında kullanılması. [Meselâ : mizacınız bugün mütenahnih midir, yoksa mütenahnah mıdır?].

GARABET :::

Yabancılık. Gariblik. * Tuhaflık. * Âcizlik, beceriksizlik. * Gizli olmak. Hilaf-ı âdet olmak. * Iraklık. * Edb: Ne demek olduğu herkesçe anlaşılmayacak kelime ve tabirlerin söz arasında kullanılması