Çağdaş Sözlük

feylesof ~ فیلسوف

Osmanlıca İmla Lügati - feylesof ~ فیلسوف maddesi. Sayfa: 82 - Sira: 35

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,feylesof maddesi. feylesof osmanlica yazılışı, feylesof osmanlıca imla klavuzu, feylesof Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, feylesof nasıl yazılır, feylesof arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, فیلسوف feylesof ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

feylesof ~ فیلسوف güncel sözlüklerde anlamı:

FEYLESOF ::: Felsefe ile uğraşan, felsefeci. (İlm-i hikmetle meşgul olan mütefennin. Dinle münasebeti olmayan gayr-ı müslim. L.R.) (Bak: Hükemâ)(İ'lem Eyyühel-Aziz! Bir şeyden uzak olan bir kimse, yakın olan adam kadar o şeyi göremez. Ne kadar zeki olursa olsun o şeyin ahvâli hakkında ihtilâfları olduğu zaman yakın olanın sözü muteberdir. Binaenaleyh, avrupa feylesofları, maddiyatta şiddet-i tevaggulden dolayı iman, İslâm ve Kur'anın hakaikından pek uzak mesafelerde kalmışlardır. Onların en büyüğü, yakından hakaik-ı İslâmiyeye vukufu olan âmi bir adam gibi de değildir. Ben öyle gördüm; nefs-ül emir de benim gördüğümü tasdik eder. Binaenaleyh şimşek, buhar gibi fenni meseleleri keşfeden feylesoflar, hakkın esrârını, Kur'an nurlarını da keşfedebilir diyemezsin. Zira onun aklı gözündedir. Göz, kalb ve ruhun gördüklerini göremez. Çünki kalblerinde can kalmamıştır. Gaflet, o kalbleri tabiat bataklığında çürütmüştür. M.N.)

feylesof ::: (a. i. c. : felâsife) : 1) felsefe ile uğraşan, filozof, âlim; akıllı kimse. 2) kaygısız, rahat yaşıyan, kalender kimse. 3) s. dinsiz, (bkz. : dehrî).

feylesof ::: filozof, felsefe ile uğraşan kişi.

FEYLESOF ::: Feylesoflar nakle değil akla inanırlar. Din bilgilerini fen bilgileri ile isbat eden mü'minlere Hukemâ denir. (M. Sıddîk bin Saîd)

İspanya fâciâsı olmasaydı, feylesof İbnü'r-Rüşd'ün ve İbn-i Hazm'ın bozuk fikirleri belki din ve îmân hâlini alıp dünyâya yayılacak, bugünkü hazin levha yüzlerce sene önce meydana çıkacaktı. (M. Sıddîk bin Saîd)

Âhiret azâbı hakkında peygamberlerin sözbirliği var iken, feylesofların sözlerine îtibâr olunmaz. Bu azâb aklî değil, hissîdir (bizzat tadılacak şekildedir). (İmâm-ı Rabbânî)

Feylesof :::


  1. Filozof
    Örnek: Öteki, derbeder, feylesof, düşünceleri arasında kendinden geçmiş. P. Safa

feylesof ::: felsefeci , filozof

feylesof ::: ‬filozof

feylesof ::: felsefeci

feylesof ::: (a. i. c. : felâsife) 1) felsefe ile uğraşan, filozof, âlim; akıllı kimse. 2) kaygısız, rahat yaşıyan, kalender kimse. 3) s. dinsiz, (bkz. : dehrî).

FEYLESOF :::

Felsefe ile uğraşan, felsefeci. (İlm-i hikmetle meşgul olan mütefennin. Dinle münasebeti olmayan gayr-ı müslim. L.R.) (Bak: Hükemâ)(İ'lem Eyyühel-Aziz! Bir şeyden uzak olan bir kimse, yakın olan adam kadar o şeyi göremez. Ne kadar zeki olursa olsun o şeyin ahvâli hakkında ihtilâfları olduğu zaman yakın olanın sözü muteberdir. Binaenaleyh, avrupa feylesofları, maddiyatta şiddet-i tevaggulden dolayı iman, İslâm ve Kur'anın hakaikından pek uzak mesafelerde kalmışlardır. Onların en büyüğü, yakından hakaik-ı İs