devir ~ دور
Osmanlıca İmla Lügati - devir ~ دور maddesi. Sayfa: 62 - Sira: 16

1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,devir maddesi. devir osmanlica yazılışı, devir osmanlıca imla klavuzu, devir Türkçe - Osmanlıca imla yazımları, devir nasıl yazılır, devir arapça yazılışı, Çağdaş Sözlük Osmanlıca imla klavuzu
1976 yılında hazırlanmış Osmanlıca İmla Lügati,, دور devir ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
devir ~ دور güncel sözlüklerde anlamı:
DEViR ::: (Devr) (C: Edvâr) Nakil. Birisinin uhdesinden diğerinin uhdesine geçirmek. * Bir şeyi sonuna kadar okuyup bitirmek. Geçmiş dersleri hatırlama. * Bir şeyin çevresinde dolaşmak. Dönme. * Seyahat. Bir memleketi dolaşmak. * Bir şeyin kendi mihveri üzerinde dönmesi. * Aktarma, bir şeyin bir kaptan veya bir yerden diğerine nakli. * Bir şeyin diğerine teslimi. * Bir bölük veya takım askerin teftiş veya emniyeti muhafaza için dolaşması. * Bazı ehl-i tarikatın dönerek ettikleri zikir, sema. * Müzikte, her ölçüye verilen isim olup, umumiyetle büyük ölçüler ve peşrevler için kullanılır. * Tas: Dünyaya gelme (Nüzul), geldiği yere dönme hali (Uruc). * Dairevî bir hareket. Bir şeyin diğer bir şey etrafında dönmesi. Dolaşmak. * Müddet. Zaman. Çağ. * Bir şeyi başkasına devretmek. * Biri birisini icad etmek. (Bak: Hudus)
devr ::: (a. i. c. : edvar) : 1) dönme, bir şeyin etrafını dolaşma. 2) dönüp dolaşma. 3) nakil, aktarma. 4) bir şeyi, başkasına teslim etme.
devr ü teslîm ::: biri, bir işi tamâmiyle başkasına vererek o işten çekilme. 5) zaman, çağ. 6) bir zamanın bölündüğü kısımlardan herbiri. 7) baştan sonuna kadar okuma. 8) tas. dünyâya gelme, (nüzul) ve tekrar geldiği yere dönme (urûç) hâli. 9) müz. bir müzik üzerinde, her ölçüye verilen isim olup umumiyetle büyük ölçüler ve peşrevler için kullanılır.
devr-i devlet ::: devlet zamanı, saadet nöbeti.
devr-i dil-ârâ ::: gönlü hoş eden devir, en hoş zaman.
devr-i ebvâb ::: kapı kapı gezip dolaşma.
devr-i esâtîr ::: mitoloji çağı.
devr-i felek ::: zaman, talih, kader.
devr-i gül ::: gül mevsimi.
devr-i hindî ::: müz. Türk müziğinin küçük usul-lerindendir; 7 zamanlı ve 5 darblıdır. Bu usul ile şarkı ve ilâhiler ölçülmüştür. Bu makamın 7/8, bir de 7/4 ağır devr-i hindî mertebeleri kullanılmıştır. Bir semaî ile bir sofyandan mürekkeptir.
devr-i isnâ-aşerî ::: oniki hayvan adlariyle sayılan oniki yıllık devir.
devr-i kamerî ::: bir ay içinde ayın dolaşması.
devr-i kebir ::: müz. Türk müziğinin büyük usullerindendir. 28 zamanlı ve 12 darblıdır. Bu usul ile kâr, tevşîh, ilâhi bilhassa beste peşrevler ölçülmüştür.
devr-i lâle ::: lâle devri, lale mevsim!.
devr-i mihnet ::: dünyâ.
devr-i râbi' ::: eski takvimlerde uğurlu ve uğursuz günler devri olup oniki gündür.
devr-i revân ::: müz. Türk müziğinin, küçük usullerindendir 14 zamanlı ve 6 darblıdır Bu usul ile âyîn-i şerifler, tevşîhler, ilâhîler, kârlar, besteler, şarkılar, peşrevler ölçülmüştür.
devr-i sabık ::: bir önceki hükümet, padişah devri
devr-i terakkî ::: ilerileme devri.
devr-i tûrân ::: müz. Türk müziğinin küçük usul-lerindendir. 7 zamanlı ve 3 darblıdır. Türkü, köçekçe ve oyun havalarında kullanılmıştır.
devr-i Veledi ::: mukabele günü semâ başlamadan önce şeyh önde, dedeler kıdem sırasiyle arkada olduğu halde semahanenin dâiresi içinde ve halka şeklinde görünmek suretiyle üç defa yapılan dolaşma, [buna : "Sultan Veled Devri" de denir].
devr ::: (f. i.) : 1) geçmiş dersleri hatırlama. 2) casus; hafiye. 3) şarap kadehi.
dûr ::: (f. s.) : uzak. (bkz. : dîr2) . dûrbîn : 1) uzağı gören; 2) i. dürbün. dûr 0 dırâz : uzun uzadıya.
dûr ::: (a. i. dâr'ın c.) : 1) evler. 2) bölgeler.
devir ::: dönme, dolaşma, aktarma.
Devir ::: (Devr) Tasavvufa göre, yaratılış (madde) ve sona eriş (mead) arasındaki safhaları anlatan sistem. Tasavvufçular bu sistemi bir daireye benzettiği için bu ismi aldı.
devir ::: dönme , aktarma
dûr ::: uzak
devr ::: devir , dönme
devr ::: devir
devr ::: dönme
dûr ::: uzak
devr ::: (f. i.) 1) geçmiş dersleri hatırlama. 2) casus; hafiye. 3) şarap kadehi.
dûr ::: (f. s.) uzak. (bkz. : dîr2) . dûrbîn : 1) uzağı gören; 2) i. dürbün. dûr 0 dırâz : uzun uzadıya.
dûr ::: (a. i. dâr'ın c.) 1) evler. 2) bölgeler.
devir ::: bölüm, çağ, dönem, dönme, gün, tur, zaman
DEVİR :::